Питър Акройд в биографичната книга , издателство Слънце, превод Павел Талев

...
Питър Акройд в биографичната книга , издателство Слънце, превод Павел Талев
Коментари Харесай

Чарли Чаплин без грим | Несъвършен, уязвим и смешен

Питър Акройд в биографичната книга " ", издателство " Слънце ", превод Павел Талев

Чарли!
През 1915 година Чарли става най-известният човек на света. Отвсякъде идват известия, че още с появяването му на екрана в който и да е от новите му филми публиката реагира с бурни възгласи и смях. В мюзикъла „ Внимавай къде стъпваш “ фамозният британски артист Лупино Лейн пее „ Тази походка на Чарли Чаплин “. В пресата се появяват текстове на песнички със заглавия като „ Плъзгането на Чарли Чаплин “, „ Патешката походка на Чарли Чаплин “, „ Гротескната походка на Чарли Чаплин “, „ Тези крайници на Чарли Чаплин “, „ Чарли Чаплин, най-смешният от всички “ и „ Чаплиновата наперена походка “. За него се пишат  римувани стихчета:

Чарли Чаплин благ и мил,
взе суджука на малчуган,
а когато той заплака,
Чарли фрасна го в главата.

Децата в Пуерто Рико също имат ария за Чаплин, в която се предизвестяват да пазят котенцата си да не излизат на открито, тъй като „ Чали Чаплин “ ще ги удари с бастуна. Може би е показателно, че таман децата първи виждат склонността на дребния друмник към принуждение. Един френски кинодеец споделя, че Чаплин „ е един от дребното хора, които едно дете от този век би познало незабавно след родителите си “.
Кукли Чаплин и играчки Чаплин, шапки Чаплин и вратовръзки Чаплин, чорапи Чаплин и пръскалки Чаплин, карти за игра Чаплин и значки Чаплин скоро са изложени на видно място в множеството универсални магазини на страната. Има талисмани Чарли Чаплин и монети Чарли Чаплин, които се употребяват в игрални автомати. Пластмасовите статуетки на „ дребния човек “ са на всички места. На него са отдадени комикси и анимационни филмчета. Издават се книги със заглавия като „ Смешните лудории на Чарли Чаплин “ и „ Книга със смехориите на Чаплин “. Той е вдъхновителят за анимационния филм „ Котаракът Феликс “. В един анимационен филм две вестникарчета водят сериозен диалог: „ Чими, шъ ли искъш да си президента, или кайзера? “ „ Пфу! Хиляда пъти шъ желая да съм Чарли Чаплин “.

Пред кварталните кина, когато в тях се прожектират негови филми, незабавно се появяват картонени облици на „ дребния друмник “ с надпис „ Днес съм тук! “. Вече е цялостно с имитатори на Чаплин и през лятото на 1915 година „ Кливланд Плейн Дийлър “ оповестява: „ В Кливланд има толкоз доста имитатори на Чарли Чаплин, че управата на „ Лунапарк “ реши да предложи премия за най-хубавия подражател и те незабавно се струпаха там “. (Победител е дванадесетгодишният Боб Хоуп.) В Ню Йорк уличните търговци се провикват: „ Вземете си Чарли Чаплин върху балон! “, а други продават пощенски картички с лика му. Децата пестят от джобните си пари до събота, с цел да си купят захарна пръчица Чаплин или дъвка Чаплин. Според един кореспондент, маймунджилъците на Чарли в локалните кина „ докарват до нервност децата от всяка възраст. Направо се тресат от смях “. Тази полуда се трансформира в нещо като чаплинмания. Той е доста по-голям от самия филм. Превръща се в емблема на всеобщата просвета.

Успехът му не се лимитира единствено до Съединените щати. Французите композират песни в негова чест и за известно време писателят Марсел Пруст подрязва мустаците си в жанр Чаплин. Малко по-късно Чаплин става воин на дадаистите и подстрекател на френския художник, публицист и кинодеец Фернан Леже. Това е интервалът, когато френските разпространители го прекръстват на „ Шарло “, приближавайки го до Пиеро – безмълвния воин с тебеширенобялото лице от комедия дел’арте, който действително не съществува.

Отделенията на военновременните лечебни заведения демонстрират филмите на Чаплин като прелестно средство за възобновяване, а един критик твърди, че „ светът не е познавал подобен извършител на здравословен смях “. В британска пощенска картичка се показва, че всички са луди по Чарли. Пеят песни за него и описват вицове. Ленин споделя: „ Чаплин е единственият човек на света, с който желая да се срещна “.

Според преценките от 1915 година нататък близо 300 милиона души са гледали Чаплин. Кореспондент на „ Ню Йорк Таймс “ в Гана оповестява, че „ кино в Акра бе препълнено с диваци от племето фанти, пристигнали чак от района Ашанти, момчета от Кроо на север... хора от племето кхоса от северната част на Нигерия “. Когато Чаплин се появил на екрана, незабавно всички викнали в хор: „ Чарли! Чарли! “. Това била единствената дума на британски, която знаели. Скоро той става прочут по целия свят от Африка до Азия и от Австралия до Южна Америка. В по-късни години ще бъде подправен от фолклорни реализатори в камбоджанския спектакъл, в куклените театри на Турция и в японския спектакъл кабуки. В Япония е прочут като „ професор алкохол “ поради известността му в облика на „ смешния алкохолик “.

Той е първото човешко създание – обект на световно поклонение, надалеч надхвърлящо по-късния фетиш към „ звезди “. Казва за себе си, че е „ прочут в някои елементи от света измежду хора, които в никакъв случай не са чували за Исус Христос “. С инстинкта си на талант основава една икона или всемирен облик, извънредно непосредствен на хората по цялото земно кълбо. Той е самобитно олицетворение на самия човек, посредствен, уязвим и комичен.

Снимки: charliechaplinbiography.weebly.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР